Добринище  – красота и спокойствие в полите на Пирин

 

Добринище е малко китно градче, което е разположено в полите на Южен Пирин. Намира се на по-малко от десетина километра от най-посещавания зимен курорт у нас – Банско. През последните години то се оформя като предпочитана туристическа дестинация, както през лятото, така и през зимния сезон. Въпреки големия интерес към него, курортният град не е претъпкан с тълпи от туристи и шумни заведения. Вместо това, той е изпълнен с уют, спокойствие и чист въздух, които му придават чудесна атмосфера и привличат хората, търсещи почивка и забавления. В тази статия ще Ви разкажем малко повече за историята на Добринище, а също и за интересните забележителности, на които може да се насладите.

Назад във вековете

Историческите сведения доказват, че още преди повече от 6 хиляди години на това място се появява ранно неолитно селище. Причините за това се крият най-вече в подходящите природни условия – наличието на множество топли минерални извори е едно от основните. По-късно там се заселват траки, а също и римляни, за което свидетелстват намерени керамични предмети и монети от времето на император Нерон I. Римските заселници построяват и няколко басейна около минералните извори, основите на които са запазени и днес.

През епохата на Възраждането, Добринище се превръща в значим културно-исторически център. Местните жители предимно се занимават с търговия и създават важни търговски контакти със съседните страни, а също и с държави от Западна Европа, сред които Франция, Австрия, Испания и др. Всичко това помага за запазване на националното самосъзнание и гордия български дух.

До 1966 г. населеното място носи името Добринища, а през 2006 г. е обявено за град.

Забележителностите на Добринище

Вече стана дума за лековитите минерални извори, но нека Ви разкажем малко повече за тях. В Добринище има 17 топли минерални извора. Температурата на водата е между 35-43 градуса. Затова всяка година хиляди туристи бързат да резервират ваканцията в някой от уютните хотели в Добринище като Русковец. Известно е, че минералната вода в района помага за облекчаването на редица заболявания. Сред тях са основно неврологични болести, заболявания на опорно-двигателната, сърдечно-съдовата и отделителната система. Минералната баня в града е една от основните забележителности, която всички гости на Добринище задължително трябва да посетят.

Освен това, Добринище е крайна гара на последната теснолинейка в България. Влакът е известен още като Родопската теснолинейка и е единственият, който се движи в междурелсие от 760 мм. Началната гара е гр. Септември, а по маршрута композицията преминава още през Велинград, Банско, Якоруда. Родопската теснолинейка превозва пътници вече почти 80 години и съветваме всички, които още не са се возили в този специален влак да го направят, докато той все още функционира. Така ще имате възможността да се насладите на приятно пътуване сред природата и красотите на Югозападна България.

През зимата, Добринище е един от популярните ски дестинации у нас. Курортът разполага само с една ски писта – “Безбог”. За сметка на това обаче, пистата е дълга 5 км и има трасета, подходящи както за напреднали и професионалисти, така и за начинаещи. До нея се стига с двуседалков ски лифт. Голяма част от хотелите и къщите за гости предлагат достъпни цени за нощувка в активния зимен сезон, а също така превоз до лифта.

В околността може да се насладите на приятна разходка из природата, а също и да разгледате известни забележителности. В списъка ще намерите  църквата „Св. св. Петър и Павел“, Безименния град, водопада Св. Никола и др. В близост се намира и Банско, където може да се отдадете на забавление в някое от многото ресторанти, механи и заведения.

Може да обобщим, че Добринище ще Ви очарова със своята красива природа, гостоприемните си жители, а също и множеството възможности, които предлага за почивка – от еко туризъм, през спа и релакс, до ски и зимни спортове. Ако все още не сте имали възможността да посетите Добринище, добавете го в списъка с желани дестинации.

 

 

News Reporter