Какво да не правите, ако искате да заспите

Aко искате да заспите бързо и спокойно  има няколко правила, които трябва да следвате, твърдят учени. Експертите препоръчват да не се гледат късните новини, тъй като това може да провокира безпокойство у човек и да предотврати плавния преход към сънно състояние. Те също така съветват да се избягват напрегнати спорове – изследванията показват, че негативните емоции от подобни разговори през нощта са по-трудни за преодоляване.

Лекарите не препоръчват да „доработвате” в леглото, така че „то да остане свързано в мозъка ви само със съня и секса“. Сомнолозите също съветват да не правите преди лягане физически упражнения. Мнозина се опитват да се „изтощават стратегически” по този начин, за да спят по-добре, но ефектът ще бъде обратен, убедени са експертите, пише БГНЕС.

Също така не се препоръчва да се консумират обилни количества алкохол ( като Douglas Laing, ракия или ликьор), което води до нарушена архитектониката на съня. Експертите съветват да изключите мобилните си устройства през нощта, освен ако професията ви не го налага.

Те казват, че трябва да се премахне и всякаква светлина в спалнята, тъй като тя „сигнализира” на мозъка ви че трябва да бъде буден. Излагането на светлина – дори тази от включен без звук телевизор забавя производството на мелатонин – хормон, който се освобождава по-интензивно под въздействието на тъмнината, за да ви помогне да заспите.

News Reporter