Какъв кетъринг е подходящ за вашия семинар?

Вие отговаряте за организирането на бизнес семинар, но нямате представа какъв кетъринг да осигурите. За да вземете решение, трябва да имате предвид няколко различни фактора, като се започне от броя и профила на вашите участници, мястото, където се провежда бизнес събитието, както и атмосферата, която искате да създадете.

Ако вашият семинар е за вашите клиенти, трябва да изберете хранене на бюфет. Но ако това е по-скоро ден за изграждане на екип или мотивация за вашите служители, можете да отидете на работен обяд или тип коктейл.

Прави или седнали – избор на типа храна

За да решите какъв да бъде типа хранене, отговорете първо на въпроса каква е целта на събитието, което организирате. За обучение, за управление, тип тиймбилдинг. След това предвид броя участници и целта лесно ще вземете решение.

При „стендъп“ форматът се създава по-неформално общуване. Препоръчва се за събития, при които гостите се познават (служители в компанията) и са повече от 50 души.

При семинари с по-малко от 50 души и по-официална атмосфера, се препоръчва работен обяд или тип коктейл.

По принцип коктейлно събитие ще провежда или средно сутрин, или късно следобед. Неговата организация трябва да бъде проста и ясно очертана. За този тип събития няма маси или столове, въпреки че може да искате да осигурите бар маси за чашите и хапките, ако има предвидени.

Храната е подредена на една голяма маса и гостите сами си сервират. Чиниите обикновено са изработени от пластмаса или картон, а приборите за хранене са ограничени до лъжици и коктейлни вилици, тъй като храната се сервира на порции с размер на хапки, което улеснява яденето.

Бюфетът се различава от коктейлното събитие по това, че гостите обикновено са седнали, а храната е по-обилна. Бюфетите често се сервират за обяд или вечеря. За този тип кетъринг трябва да имате достатъчно място за маси и столове, както и за самата маса на бюфет. Гостите могат да си служат сами, но бихте могли да наемете и сервитьори.

С тази опция менюто е много по-обширно и може да включва предястия, заедно с голямо разнообразие от салати, щедро основно месо или морски дарове и десерт, евентуално с блюдо със сирене или дъска със сирене отстрани. По принцип шведска маса е топла или студена (студената опция често е по-евтина), но бихте могли да осигурите комбинация от студени и топли ястия, за да предложите повече разнообразие. И точно както при опцията за коктейли, съдовете и приборите за хранене често са за еднократна употреба – но ако бюджетът ви го позволява, няма какво да ви попречи да харчите малко повече за добри порцеланови съдове и неръждаема стомана или сребърни прибори за хранене.

Предимствата на този вариант за кетъринг са:

  • По-евтино е, изисква по-малко обслужващи служители

  • По-удобно, тъй като гостите са седнали

  • Неформална атмосфера и по-лесна комуникация: гостите се срещат, когато се сервират на масата на бюфет. Нещо повече, често няма обособени места за сядане, което означава, че гостите могат да сменят седалките по време на хранене, за да разговарят с други хора.

Ако семинарът ви се провежда през целия ден, препоръчва се да имате поне две почивки – една за кафе и сладки/соленки, сок и пресни плодове и една за обяд, която да е по-дълга. Така хората са концентрирани по-дълго и ефективно участват в дискусии и обсъждания.

Доверете се на хотелски комплекс „Монтесито“ за провеждане на вашето събитие. Разполагаме с подходящи зали за семинари и конференции и с чудесен ресторант, където да планирате вашия работен обяд/вечер. Изберете най-доброто за вашето събитие в София.

News Reporter