Как да изберем прахосмукачка за дома

Коя е най-използваната почистваща машина в дома? Естествено, прахосмукачката. Този уред ни е добре познат, използваме интензивно функциите му, но не всяка прахосмукачка изпълнява добре основната си задача, от която идва името на уреда – да събира праха. Най-честата причина за недоволство идва от факта, че почистващата машина събира само едрите частици, а фините се разпръсват из помещението. Това води до запрашаване и прахосмукачката действа повече като прахоразпръсквачка. Затова се налага подмяна на иначе работещата машина.

Когато трябва да сменим старата прахосмукачка с нова се оказваме пред сериозна дилема. Как да изберем идеалната, коя е най-услужлива и как да отсеем от предложенията това, което покрива всички изисквания и отговаря на покупателните ни възможности? В хаоса от предложения трябва да се отделят няколко показателя, които са съществени за правилния избор.

Двигателят на прахосмукачката

Защо двигателят е важен? От него зависи всмукателната мощност на уреда. Това пък е определящо за ефективността на работа на цялата машина. Колкото е по-голяма мощността, толкова по-добре работи прахосмукачката. Прахът, набит в килимите, тапицериите и постелките, особено в трудните за достъп места, няма шанс, ако машината се отличава със силна всмукателна мощност. Мощност на засмукване от 350-400 Вата е добра, а над 400 Вата вече е отлична.

Събирането на отпадъците

  • Торбичка – може да бъде постоянна или еднократна и остава най-удобният начин за събиране на боклука. И двете опции имат своя недостатък: едната е по-нехигиенична, другата изисква повече разходи. Чест недостатък е, че не приляга добре на отвора за тръбата.
  • Пластмасов контейнер – много удобен за употреба, тъй като се почиства лесно и бързо. При него недостатък също е, че част от боклука може да се върне отново в дома. За да се избегне такава опасност са необходими качествени филтри, които да не позволяват да навлезе дори най-фин прах . Интригуващо предложение е прахосмукачката с технология, която пресова боклука и го прави на малко кубче, което се изхвърля удобно.

Филтрите на прахосмукачката

  • Циклонен филтър – задържа по-едрите частици, над 0,3 микрона и затова се използва заедно с други филтри.
  • НЕРА филтър – направен от влакна, които не са тъкани и не пропускат дори най-фини прахови частици, каквито са тези под 0,3 микрона. Те са най-добрите филтри за сухо почистване. Делят се на различни класове, като най-висок е този, който филтрира въздуха няколко хиляди пъти по-ефективно от най-ниския клас. Дори качествените се задръстват с течение на времето и се налага да се заменят или перат. Разходът при замяна е значителен.
  • Антибактериален филтър – сребърните йони и активния въглен в него унищожават бактериите и плесените. Пречиства и въздуха, неутрализирайки неприятните миризми.
  • Воден филтър – при този тип изсмукания замърсен въздух минава през вода, която изцяло задържа праховите частици. След почистването помещението ухае на свежо, а когато се комбинира с НЕРА или циклонен филтър се осигурява висока ефективност на почистване и здравословна домашна среда. Недостатък е, че контейнерът с мръсна вода трябва да се изхвърля и измива след всяко използване на уреда.

Видове почистване

  • Сухо почистване – това е стандартно почистване и единствена функция на повечето прахосмукачки, които се предлагат а пазара.
  • Мокро почистване – почиства и освежава килими, дамаски и всякакъв текстил в интериора. Има избор за почистване само с вода или с препарат, който се смесва с водата в контейнера. Добрите модели предоставят и приставки за миене на прозорци или теракотени плочки, което е предимство.
  • Почистване с пара – някои модели имат парогенератори. Те помагат да се отстрани и най-дълбоко проникналата нечистотия, а високата температура премахва микроорганизмите без химикали. Недостатък на този тип уреди е цената.

Части на прахосмукачката, които са важни при избора

Размери и тегло – удобството при употребата на уреда е от съществено значение. Тежките и труднопреносими прахосмукачки затрудняват използването им. Закономерно с нарастване на броя на функциите, нараства и теглото на уреда. Моделите с по-малък контейнер дават възможност да се редуцира теглото, без това да влияе на функциите. Водният филтър също означава по-лек уред.

Тръба на уреда – изглежда маловажна, но всъщност трябва да се прецени добре дължината на тръбата, за да достига до труднодостъпни места на тавана и под мебелите. Пластмасовите бързо остаряват и се напукват, затова материалът трябва да е друг.

Накрайници – необходими са повече на брой за всякакви места: за пода, килима, за ъглите и други. Турбочетките и електрическите имат ефект на тупалка и отстраняват дълбоко проникнали нечистотии. При някои модели накрайниците не са част от комплекта, а се предлагат отделно. Най-често това се отнася за накрайниците за прозорци или са автомобилния салон.

Може би сред предложенията на cleaningmarket.net е вашата прахосмукачка.

News Reporter