Как да изберем скиорски очила?

Движението с висока скорост по време на ски спускане изисква обличането на подходящата защитна екипировка и поставянето на съответните предпазни аксесоари. Сред тях най-важните са скиорските очила, които защитават очите от попадане на сняг или други отвличащи вниманието и нарушаващи видимостта обстоятелства. Сега ще разберем тяхното предназначение и може ли и без тях? Как да изберем правилните и кое е особеното в тези маски за лице?

Задължителни ли са скиорските очила

По време на ски спускане се развива скорост от порядъка на няколко десетки километра в час, при което се създават предпоставки за влошаване на видимостта. Високата скорост и “невъоръжените” очи могат да доведат до попадане на различни замърсявания и отвличане на вниманието на скиора. Ето защо, поставянето на специални защитни скиорски очила е напълно задължително за Вашата безопасност и удоволствие от спускането.

Изключително важно е те да осигурят много добра видимост, особено когато се движите с висока скорост, така че адекватно да преценявате ситуацията и зимната обстановка. Също има вероятност да се наложи да се спускате в различни метеорологични условия – слънце, снеговалеж, дъжд, мъгла. Ето защо, важен елемент от скиорските очила е и тяхното стъкло, което трябва максимално да подобрява видимостта, без значение от околните условия.

С какво се отличават от тези за сноуборд

Разликата е там, че ъгълът на видимост при скиорските очила е по-малък, защото е важно в момент на спускане да виждате в далечината напред, а не в страни. Това обаче не важи за сноубордистите. На тях им е нужен по-широк ъгъл на гледане и съответните аксесоари им го осигуряват.

Как да направите своя избор

Ето няколко важни критерия при избора на подходящите скиорски очила:

  • Тип на филтъра – той се избира съобразно условията, в които възнамерявате да карате. Например при слънчево време добър вариант е да изберете тъмните стъкла, докато в облачно време – светлите;
  • Покритие против мъгла – не позволява замъгляване на стъклото и Вие виждате ясно и правилно;
  • Вентилация – простият вариант е с различни отвори, позволяващи циркулация на въздуха, а по-сложният механизъм е регулируем и можете самостоятелно да извършвате настройка;
  • Винаги преди да направите окончателна поръчка, изпробвайте продукта как Ви стои, дали Ви стяга и какво е нивото на комфорт. В същото време не бива да има пролуки, а да прилепва плътно на лицето.

Важно е, когато изпробвате аксесоара, да го направите заедно с каската на главата, така че да почувствате дали Ви стоят удобно, прилепват ли плътно един към друг. Те не бива да падат, да Ви убиват или да се разместват при резки движения. Също така е препоръчително да съответстват на желаното качество и цени, дори и ако пазарувате онлайн.

News Reporter