Мога ли да нося контактни лещи на спа?

Независимо дали сме на почивка в слънчев курорт, релаксирате в хидромасажната си вана или сте на спа уикенд, всички обичаме да се отпуснем и да се насладим на топлината на сауните и парните бани, както и да поплуваме в басейна. Но за всеки човек, който се нуждае от зрителна корекция, за да вижда ясно, това може да се окаже предизвикателство.

Носенето на очила не е подходящо за дейности, свързани с вода. Има вероятност да паднат или да се повредят при плуване и ако се използват в гореща вана или сауна, топлината и парата могат да повредят лещите и да изкривят рамката.

Алтернатива е използването на контактни лещи. Въпреки че носенето на контактни лещи може да изглежда очевидното решение, има няколко потенциално сериозни рискове при използването им за тези дейности. Сега ще разгледаме тези рискове и ще предложим някои практически съвети за използване на контактни лещи, като същевременно минимизираме рисковете.

  • РИСК ОТ ИНФЕКЦИЯ

Най-сериозният проблем е, ако водата попадне в очите и навлезе в пространството между контактната леща и окото. Това значително увеличава риска от получаване на очна инфекция и микроорганизмите са особено опасни. За щастие тези инциденти са редки, но ако очите ви се заразят, това може да доведе до силна болка и потенциално да прогресира до загуба на зрението.

  • ЗАМЪРСЯВАНЕ

Хлорът, използван в плувни басейни, може да замърси вашите контактни лещи и да увеличи риска от дразнене и инфекция. Не забравяйте, че дори ако главата ви е над нивото на водата, водните пръски може да доведат до замърсяване.

  • ИЗСУШАВАНЕ

Топлината от сауните и парните бани може да изсуши вашите лещи, което води до дискомфорт, замъглено зрение и намален въздушен поток към очите. Това може да доведе до дългосрочни проблеми със здравето на очите и да увеличи риска от получаване на очна инфекция.

  • ЗАГУБА НА ЛЕЩИТЕ

Ако отидете да плувате, лещите ви могат да се изгубят, тъй като водата може да ги избута от очите.  Използването на очила за плуване, докато сте под вода, помага за намаляване на този риск.

News Reporter