Правила при основно почистване на дома

Обикновено, когато настъпи пролет, повечето домакинства пристъпват към основно почистване на дома си, за да го направят свеж и приветлив. Много семейства започват да мислят в последния момент: как да изчистим дивана, да измием прозорците или да премахнем замърсяванията по пердетата.

Можете да се обърнете към професионална фирма за почистване и това не е лош вариант, защото ще си спестите много нервия и усилия, а също така и време, което бихте могли да използвате за почивка или разходки със семейството.

Ако все пак сте решили, да почистите всичко със собствени усилия и домашни средства, обърнете внимание на следващите редове.

Почистване на всекидневната

За почистването на всекидневната е много важно да изберете ден, в който сте сама вкъщи, за да не ви разсейва никой.

Започнете с килимите и пердетата, махнете и възгравничките на меката мебел. Минете с прахосмукачка като не пропуската нито едно местенце. Таваните и стените почистете със сух моп. Със суха кърпа избършете праха от всяка една от етажерките. Почистете още: прозорците, корнизите, щорите и дограмата. Обърнете специално внимание на дръжките на вратите. Изхвърлете всичко ненужно и почистете шкафовете. Закачете пердетата, почистете пода с моп като върнете всички мебели по местата им.

Кухнята

Помещението в дома, което следва да се почиства най-често, е кухнята. Отново започнете с килимите и пердетата. Дезинфекцирайте коша за боклук, кафемашината и другите електроуреди. Накрая закачете пердетата и почистете пода с моп.

Банята

Банята е помещението у дома, което е най-трудно за почистване, тъй като заради влагата е предразположено към образуване на влага и мухъл. Изпразнете всички шкафчета и изхвърлете ненужните вещи. Напръскайте фугите с препарат и оставете да подейства. Обърнете внимание на вентилационните отвори. Дизенфекцирайте тоалетната, включително основата, седалката и около пантите. Накрая почистете отледалата, вратите и дръжките, както и контактите и държача за тоалетна хартия. Забършете пода със сух моп.

News Reporter