СПА се превръща във важна част от българския туризъм
SPA 

През последните години терминът СПА става все по-полурен в областта на българския туризъм и у нас се увеличава броят на хотелите и комплексите, предлагащи такива процедури, както в големите градове, така и в планинските ни курорти.

СПА процедурите се свързват предимно с балниотерапията, която включва различни оздравителни терапии, от чиито предимства се възползват както българите, така и чуждестранните туристи у нас.

Причините за наблюдаваната възходяща тенденция в областта са разнообразни. Към тях се отнася голямото изобилие от лечебни минерални извори в България. Със своите 600 водоизточника страната ни е втора в света по ресур на минерални извори след Исландия и в това отношение е истински природен рай.

Много малко са страните в Европа, които могат да конкурират България, в областта на спа, балнео и уелнес туризма. И предпоставка за това е красивата ни природа, която се оценява високо от туристите.

Имаме щастието на територията ни да има море и планини, които привличат вниманието на туристите както през лятото, така и през зимата и са предпоставка за развитието на СПА сектора у нас.

Традициите ни в туризма и използването на минералните извори, която датира още от древни времена, също е предпоставка за успешното развитие на български СПА туризъм и големия брой хотели е доказателство за това.

В България има добре подготвени кадри в областта на балнеологита и рехабилитацията, които в съчетание с ценния приподен ресурс и специфичния климат на страната ни, са предпоставка и за сериозен инвеститорски интерес към изграждането на модерни СПА и балнео центрове.

Не на последно място СПА услугите у нас се предлагат на ниски цени, от които чуждестранните туристи с удоволствие се възползват, поради което приходите в сектора непрекъснато се увеличават. Доказателство за това е, че по данни на Института по туризъм България очаква да посрещне двеста и десет хиляди чуждестранни туристи през този зимен сезон.

News Reporter