Съвети за по-качествен сън

На всички ни се е случвало да не можем да заспим нощем. Въртим се в леглото, поглеждаме часовника, ровим се в телефона и когато накрая заспим, алармата ни напомня, че е време за ставане. И така целият ни ден тръгва на криво, изморени сме, трудно ни е се съсредоточим върху задачите си. А вечерта, когато най-накрая идва време да си легнем, мозъкът ни отново не иска да се изключи. Ето няколко полезни съвета, какво да направим, за да спим по-добре.

 

  1. Създайте си ритуал преди лягане

 

Когато сме малки деца, нашите родители ни създават определен ритуал за приспиване. Обикновено той включва четене на любима приказка, нагласяне на завивките и целувка за лека нощ. След като всички стъпки са изпълнени, детето вече е готово за сън.

Като възрастен вашата задача е сами да си изградите такъв ритуал. Той трябва да включва една и съща поредица от действия всяка вечер  преди лягане. Тяхната задача е да дадат сигнал на мозъка и да подготвят тялото ви, че е време за сън. За да работи този ритуал, бъдете постоянни и се старайте да си лягате  приблизително по едно и също време.

В голяма степен от вас зависи как ще изглежда ритуалът, но ето няколко неща, които е хубаво да включите.  Оправете леглото си, измийте зъбите и облечете пижамата. Може да прочетете глава от любимата си книга. След това изгасете лампата и се настанете удобно. Време е за сън!

 

  1. Освободете се от напрежението

 

Една от основните причини да стоим будни до късно вечер е стресът. Всички сме били в тази ситуация, затваряме очи и в главата ни изкачат най-различни мисли, които ни пречат да заспим. Обикновено те са свързани или със събития от изминалия ден или с притеснения за това, което предстои утре. За да си легнете спокойни, постарайте се да сте да сте завършили всички важни задачи през деня. В ритуала си, може да отделите и 20-30 минутки, за да направите кратък обзор на деня и да анализирате поведението си. След като вече сте в мир със себе си, отдайте се на заслужена почивка.

Ако не може да заспите, спрете да гледате в телефона колко е часа. Това, че ви остават още 6 часа и 32 минути сън само ще да ви притесни допълнително. Освен това  нараства шансът да се изкушите да разгледате  Instagram или някое друго приложение и да изгубите още повече време.

 

  1. Създайте си комфортна среда

Последният много важен фактор за добрия сън е да си създадем подходяща и удобна среда. Първо, уверете се, че леглото ви е удобно. Старите пружинени матраци и скърцащите звуци са враг на бързото заспиване. За да си подсигурите допълнителен комфорт за врата, изберете анатомична възглавница с мемори пяна.

Второ, премахнете всички дразнители от стаята. Изключете телевизора или лаптопа, за да не създават допълнителен шум. Пуснете щорите или завесите.

Трето, осигурете оптимална температура на стаята. Твърде високите или твърде ниските градуси могат да са причина за нарушения сън.

Следвайте тези съвети и ще се убедите, че качественият сън е възможен. Изисква да положите известни усилия, но те определено ще ви се отплатят с повече енергия и тонус, за да се справите с ежедневните си задачи.

курсове по английски език

News Reporter