Сърцето – да пазим най-важния си мускул

Жизненоважната помпа, мускулът, от който зависи не само работата на всички останали мускули в тялото ни, а изобщо живота на целия ни организъм, това е сърцето. Мускул, чиито движения не могат напълно да се контролират от нас самите, но можем значително да допринесем за неговото здравословно състояние.

Какво е сърцето?

Мускул с размерите на собствения ни юмрук. Двигателят на живота ни. Основният рзпределител на живителната течност и на важни вещества, без които няма как да съществуваме като живи организми. Сърцето ни дава всичко, а и може да ни отнеме всичко. За един ден то изпомпва в кръвоносната ни система близо 400 милиона литра кръв, като пулсира средно по 70 удара в минута, без да спира. Ако кръвта не се разпредели, няма да се разнесат по тялото ни веществата, от които реално живеем.

Как да го пазим, за да работи колкото се може по-дълго време?

Или истинският въпрос всъщност е: какво да правим, за да живеем ние възможно най-дълго?

Бъдете непушачи

Този съвет никак няма да се хареса на страстните любители на тютюна, но трябва да го отбележим. Статистиката недвусмислено показва, че половината смъртни случаи, свързани със сърдечносъдовата система, са именно  вследствие на тютюнопушене.

Стрес, завист, ревност, агресия, гняв

Врагове номер едно на здравето – и петте заедно. Избягвайте ги, бъдете добронамерени и даряващи добро.

Кръвното налягане

Контролирайте го и ако забележите нежелателни промени, веднага се обърнете към лекар. Счита е, че стойностите на кръвното налягане „като по учебник“ при здрав човек са около 120/80 или 110/80. Разбира се, тук също има индивидуални особености – някои хора поддържат ниво под това или малко над него, но се чувстват добре, жизнени, дори спортуват.

Холестерол

Т. нар. вреден, лош холестерол, който може да бъде установен с кръвно изследване. При надвишаване на нормите, лекарят ще ви назначи диетичен режим, който трябва да спазвате. Понякога не се налага приемане на лекарствени средства, природните могат много да помогнат, при това превръщайки се във ваш навик, от който няма да ви „тежи“. Начинът на живот, повишената консумация на алкохол и на тлъсти меса може сериозно да повиши нивото на вредния холестерол в организма ви.

Наследствена предпазположеност

Ако в семейството ви има случаи на хипертония (високо кръвно налягане), хипотония (ниско кръвно налагяне) или други болести, свързани със сърцето, профилактиката и проследяването на вашето здраве трябва да бъде засилена. Предразположеността не означава непременно обремененост, просто изисква да бъдете по-нащрек относно работата на сърцето си и вредните си навици, ако имате такива.

News Reporter