Чудесата на Коко Шанел

Освен лидер в световните модни тенденции, френската дизайнерка Коко Шанел извоюва ново място за жената като личност в обществото. Нейният бунт към правилата и силата да заяви себе си в един мъжки свят, записват имената ѝ сред редовете на човешката история. Нека се качим в капсулата на времето и да си припомним с какво се е прочула мадмоазел Шанел, за да се присъедини към класацията топ 100 на най-влиятелните личности на 20-ти век.

Историята на Пепеляшка

Точно като героиня от приказен роман, Коко Шанел изкачва постепенно стълбицата на славата, тръгвайки от най-ниското стъпало. Тя е родена под имената Габриел Боньор Шанел на 19 август 1883 година в малкото френско градче Сомюр. Интересен факт още тогава е, че актът ѝ за раждане е сгрешен, а появата ѝ на света е обозначена с ден по-късно. Фамилното ѝ име пък е вписано като „Шаснел“.

Шанел израства с още две сестри и двама братя сред изключителна бедност. Когато е на 12 години, майка и умира от туберкулоза, а баща и ги напуска скоро след нещастното събитие. Подслоняват децата в дом за сираци към католическия метох. Точно там Шанел започва да шие и разкрива уменията си на много добър шивач.

Когато напуска метоха на 18-годишна възраст, младата Шанел започва работа в местен шивашки цех. Там не ѝ разрешават да разгърне крилете на фантазията си, изработвайки свои собствени рокли, защото не е професионална шивачка. Тогава настъпва следващият голям обрат в живота ѝ – запознава се с богатия Етиен Балсан, който се влюбва в нея и я въвежда в средите на тогавашния елит.

В началото са били шапките

Привикнала към работа, Шанел не може да живее като безделна богата дама и започва да прави оригинални модели шапки за заможните си приятелки. Талантът ѝ не остава незабелязан и поръчките ѝ неусетно се увеличават. Това ѝ дава стимул да се изнесе да живее самостоятелно в апартамент в Париж, напускайки богатото имение на Балсан.

Започва да гради мечтата си на независим човек и дизайнер. Стилът ѝ на шиене също е ексцентричен – не взима предварителни мерки, а шие направо върху модела си. Коко въвежда в дамското облекло платове, които се приемат за „мъжки“ или за използвани от бедните хора.

Между двете световни войни

Ходът на историята е на страната на младата дизайнерка. Икономическата картина между Първата и Втората световна война, когато жените се нуждаят от по-практично и удобно облекло, дават повод моделите на Шанел да се разпространят бързо. Натруфените с дантела рокли остават все по-трайно в историята и се заемат от късите поли, фините ризи, семплите нанизи с перли и сакото с проста елегантна кройка. Смело може да заявим, че Коко Шанел е майката на съвременното женско облекло.

Време за отдих

Шанел затваря своите бутици след избухването на Втората Световна война. В разгара на размириците, дизайнерката се премества да живее в хотел „Риц“, въпреки че е собственик на собствен апартамент над магазина си на улица „Камбон“ 31, а също и на вила на френската Ривиера. Хотелът ще е неин постоянен дом чак до смъртта ѝ през 1971-ва година.

Следващата си нова колекция тя поставя 20 години по-късно. Колекцията се посреща равнодушно от парижаните, тъй като по време на войната, Коко е била във връзка с германски офицер и шпионин. За сметка на това, американците я обожават и приветстват нейните модели с пълно сърце.

Интересни факти и акценти:

  • Шанел е работила за кратко като певица в нощно кабаре. Там се сдобива с псевдонима си Коко.

  • Разработва свой собствен парфюм – Chanel Number 5. Тя е първият дизайнер, който прави това. Парфюмите Chanel са иновативни с микса си от миризми, тъй като до този момент са се произвеждали парфюми само с един аромат.

  • Подстригва се е късо, след като без да иска подпалва къдриците си. Дотогава не е било модерно жените да носят косите си късо, но тя демонстрира новата си прическа с истинско самочувствие.

  • Поставя свободата си над всичко и никога не се омъжва.

News Reporter