3 идеи за уикенд дестинации

 

Имаме привилегията да живеем в удивителна страна. За съжаление често пренебрегваме красотата и уникалността  на България, но никога не е късно да я преоткрием като дестинация. Дори и малка, няма да е трудно да се организира двуседмичен тур из различните краища на страната, но не всеки разполага с това време. Ето защо уикендите са идеалното време за едно семейство да обиколи и да се запознае с прекрасните места из родината.

И не на последно място – всичко е на достъпни цени, а разнообразието – от планини, през китни села, до уникални плажове, няма как да ви остави безразлични.

Ето кои са местата, които не трябва да се пропускат за уикенд дестинации в България:

Рилски манастир

Това свещено място привлича хиляди посетители – българи и чужденци от цял свят. Намира се само на два часа от София, но пътят е толкова живописен, че не се усещат. Манастирът има богата история, и е кръстен на св. Иван Рилски, отшелник от десети век, живял в близката пещера. Манастирът е строен, опожаряван и възстановяван през вековете, а най-новото строителство е от 1800-те години.

Вътрешния двор зашеметява със съвършената хармония на църквата, с изящни арки в ярки черно-бели ивици, разположени под керемидени покриви и пет купола, достигащи небето. В далечината са върховете на Рила планина.

Белоградчишка крепост

Крепостта е създадена като наблюдателен пункт, когато регионът е бил контролиран от Римската империя. Той е разширен през 14 век от българския цар Иван Страцимир и  включва укрепени гарнизони. Крепостта е превзета от османците през 1396 г., които я разширяват крепостта, заради хайдушка и революционна активност в района. Същински изменения в структурата на крепостта са нанесени в началото на 19 век. Днес крепостта е паметник на културата.

 Казанлъшка гробница

Гробницата е принадлежала на тракийския владетел Ройгос и е открита случайно под могилен насип от войници, които копаели окоп в североизточната част на Казанлък. Могилата е била висока 7м, с диаметър на основата 40 м. Световната си известност гробницата дължи на уникалните стенописи в коридора и куполното помещение – едни от най-добре запазените стенописи на античната живописност от ранноелинистическата епоха.

News Reporter